ABOUT | Társulatunk 2016 augusztusában alakult, közösségvállaláson és együttműködésen alapuló színházi formáció. A tagok nagy része folyamatosan, rendszeresen dolgozik színházi és filmprodukciókban, ugyanakkor a társulatnak sérült (vak, gyengénlátó és mozgássérült), amatőr tagjai is vannak. Mindannyian e tudatosan vállalt, választott sokszínűségünk tanítványai vagyunk. Nem “érzékenyítjük” egymást: együtt dolgozunk. Saját és közös élményeink, hiányaink, a környezet frusztráló drámaisága és annak megélt líraisága teremtik meg egymással és munkáinkban a közösséget. Nevünkben a call a színpadra hívásra, a 17 pedig az univerzumra utal. Első előadásunk, a Kár a tengert emlegetni (Federico García Lorca: Así que pasen cinco años) bemutatója: 2017. február 28., 20:00 h (Bakelit Multi Art Center, Budapest, HU)

cover

Federico García Lorca Öt év múlva c. darabját 1931-ben írta. Öt év múlva kivégezték. Holttestét azóta sem találják.
A Kár a tengert emlegetni 90 percbe sűríti a szerelmének beteljesülését váró főhős 5 évét, s ezzel együtt azt a permanensen fenyegető hamisságot, értelmetlenséget, frusztrációt, melyben Lorca s a mi évtizedeink is folyamatosan bagatellizálódnak, válnak hiábavalóvá, melybe torkollnak. Hogyan élhető, hogyan élhető túl önámítással, öncsalással 5 évnyi létrontó idő? Mikor kezdődött, s hol a vége? Vagy elkerülhetetlenül “előbb jössz Te, aztán jönnek a többiek”?
Valójában mire várunk? Miben hiszünk? Egyedül már csak a várakozásban? Mert a napi látszatokból, játszmákból, önigazolásokból, illúziókból, halogatásokból úton-útfélen épített magán(kártya)várak gyorsan élhetetlenné, lakhatatlanná válnak. Az önvaló helyén pedig tenyész a kreált ego, terjeng a nihil. “Nyerítés lehettél volna, s nem lettél, mert alvó tó vagy (…), melyben ez a ruha széjjelrothad.”
Lorca korai színművei mindegyikét bemutathatatlannak, előadhatalannak nevezte (“teatro irrepresentable”, “teatro imposible”). 62 év alatt mindössze háromszor tűzték műsorra színházak, társulatok az Así que pasen cinco años-t Magyarországon.

KINŐTT SZÍV
Böröcz Petra táncszínházi előadása | Kőmag Produkció
Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív Szép könyv-díjas kötete alapján
Bemutató: 2016. október 29., MOHA Mozdulatművészet Háza (Budapest, HU)

BoroczPetra04

Szabó Imola Julianna kötetének táncszínházi adaptációja az elfogadás küzdelmekkel, fájdalommal, dühvel, utálattal, sajnálattal, szeretettel, ürességgel, magánnyal, társakkal kikövezett útját járja végig. Böröcz Petra flamenco táncos koreográfiájában keveredik az ősi és a modern: jelen van a flamenco szikkadt keménysége, a női princípium puhasága, a tradíció megkérdőjelezhetetlen érvénye és a modernitás állandó kétkedése. Az alkotók kísérleteznek a szöveggel: az írott szó és gondolat nem „csak” a tánc nyelvén nyeri el új jelentésrétegeit. A szöveg és mozdulat társakká válnak, egymásból következnek, segítik, ellenpontozzák egymást, így a jelentéseknek, érzeteknek, gondolatoknak sűrű és izgalmas szövetét hozzák létre.

cover
Könyvtrailer
Támogató
A produkció támogatója